Am început să refuz să dau sfaturi sau să mă implic, în vieţile altora, chiar şi atunci când o persoană mi le cere. Şi nu pentru că refuz să-i ajut şi să-i îndrum pe ceilalţi, ci pentru că foarte puţini oameni sunt dispuşi cu adevărat să facă schimbări în viaţa lor. Dar pentru că în continuare îmi sunt destăinuite tot felul de situaţii din viaţa multora, situaţii cu care se confruntă, am ales să scriu acest articol care sper să vă îndrume şi să vă fie de folos atunci când vă veţi hotărî să faceţi anumite schimbări în vieţile voastre pentru a vă fi mai bine decât vă este în prezent.
Voi sublinia cu fiecare ocazie necesitatea şi importanţa OBIECTIVITĂŢII. După părerea mea este cel mai important lucru şi cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o aibă fiecare fiinţă umană. Dramele, complacerea în situaţii nesănătoase, confruntarea cu situaţii neplăcute, conflictele interioare, stresul, nefericirea, nemulţumirile, ar dispărea, şi prin OBIECTIVITATE, am rezolva orice situaţie din viaţa noastră într-un mod sănătos şi cu maturitate.
Importanţa alegerilor
Alegerile pe care le facem în fiecare moment al vieţii sunt cele care ne determină drumul pe care îl parcurgem. În fiecare zi decidem de exemplu, să ne trezim la o anumită oră, să vorbim cu anumiţi oameni, să mergem la job-ul pe care îl avem şi orice acţiune pe care o realizăm, este o alegere. Şi nu, nu alege nimeni în locul nostru, nimeni nu ne obligă să facem anumite lucruri. Putem spune cel mult că alţii ne pot constrânge pentru anumite acţiuni, dar alegerea este a ta. Tu alegi să fii nefericit, tu alegi să ai jobul care nu-ţi place, tu alegi să fii în relaţia în care eşti, etc. Tu ai ajuns în situaţia care te poate obliga să fii constrâns; alegerile pe care le-ai făcut pănă în prezent te-au adus în situaţia de faţă. Şi da, nu este deloc uşor să poţi să-ţi asumi toate acestea, dar merită. Asumarea responsabilităţii alegerilor tale te va ajuta enorm şi-ţi va îmbunătăţi calitatea vieţii şi cel mai important, te va ajuta să fii împăcat cu tine însuţi.
Dacă eşti nefericit, nemulţumit, te complaci într-o situaţie care se repetă, te afli într-o relaţie care nu te împlineşte, nu mai amâna să faci schimbări. Nu aştepta să le facă altcineva în locul tău pentru că astfel nu vei face decât să te afunzi şi mai tare, să te respingi din ce în ce mai mult şi să pierzi timpul într-o stare de tristeţe, de nefericire care, prin rezonanţă, te va determina să atragi în viaţa ta situaţii care vor întreţine şi amplifica aceaste stări negative din fiinţa ta.
Voi enumera în continuare nişte îndrumări care te vor ajuta să iei decizii mai bune în viaţa ta
- Ceea ce eşti se reflectă în gândurile şi în acţiunile tale
Este esenţial să începi să fii atent la tine însuţi, să te descoperi, să te asculţi, să-ţi dai seama ce nevoi sufleteşti ai. Ascultăţi inima. Acordă-ţi timp pe care să-l petreci doar cu tine. Tu cu tine, atât. Astfel îţi vei da seama ce anume vrei tu cu adevărat. Cu inima şi cu mintea, împreună.
- Gândeste-te la nevoile şi armonia ta interioară
Nu amâna o decizie, o schimbare pe care simţi să o faci pentru a-ţi îmbunăţi viaţa doar din cauza părerilor celorlalţi despre aceasta. Urmăreşte să nu te mai identifici cu părerea altora, cu ideile lor, cu societatea, cu „normalitatea”, ci caută în interiorul tău ceea ce ar fi potrvit pentru tine şi pentru sufletul tău.
Aminteşteţi că dacă eşti în comuniune cu sufletul tău, eşti cu Dumnezeu, iar Dumnezeu mereu te va ghida spre mai bine.
- Surprinde-ţi subiectivitatea prin obiectivitate
Subiectivitatea este ca ceaţa. Ne disturba gândirea şi de cele mai multe ori ne afundă în stări negative cum ar fi iritarea, egoismul, suspiciunea, tristeţea, angoasa, anxietatea, etc. Subiectivitatea ne ţine departe de interiorul nostru, ne face să ne focalizăm pe ceilalţi sau sa ne învinovăţim. Astfel, reacţiile noastre sunt mai mereu aceleaşi, să-i învinovăţim pe ceilalţi, să-i judecăm, să cerem de la celălalt să fie aşa cum credem noi că este „normal”, altfel spus, cum am vrea noi să fie. Obiectivitatea ne centrează, ne aduce claritate şi încredere.
Tu îţi dai seama cât de subiectiv eşti? Analizează-ţi puţin gândurile şi fii atent la stările pe care le ai. Eşti fericit?
- Tinteşte către fericire şi nu către viitor
Eşti împăcat cu viaţa ta? Vrei să fii mai fericit?
Poate vi se pare total nepotrivit să vorbesc în acest caz despre fericire. Şi probabil aveţi impresia că fericirea apare numai atunci când obţii ceva sau când îţi îndeplineşti o dorinţă. Nu, eu vorbesc despre acea fericire care vine din mulţumire, din acea atitudine şi stare de „lucrurile sunt perfecte aşa cum sunt”. Vorbesc despre fericire pentru că această stare interioară este foarte importantă. Iubirea dă sens vieţii, iar fericirea este motorul ei.
Trebuie să ai curaj ca să fii fericit. Pentru mine curajul este capacitatea de a acţiona. Voinţa este decizia de acţiona, este iubirea de sine, este neacceptarea de a te complace într-o situaţie frustrantă. Dacă vrei, atunci acţionezi. Urmăreşte să fii flexibil şi să fii deschis. Dacă vrei să-ţi fie mai bine atunci ai curaj de a încerca lucruri noi, de a fi deschis spre idei şi concepte diferite de prejudecăţile tale.
- Renunţă la ceea ce nu-ţi mai aduce fericire
Ştiu… nu este atât de uşor pe cât sună, dar cu toate acestea este mult mai uşor decât suntem dispuşi să credem.
Tot ceea ce este necesar să facem pentru a renunţa la ceea ce nu ne mai împlineşte este să lăsăm deoparte fricile, temerile irationale. Crezi că va fi mai rău decât îţi este? Este puţin probabil ca atunci când alegi mai binele, să-ţi fie mai rău decât îţi este. Ceea ce vreau să spun este să renunţi la puţin pentru mai mult, pentru mai bine. Şi alege ceea ce îţi place, ceea ce te-ar împlini, ceea ce te-ar mulţumi.
Dacă şi după toate acestea pe care le-ai citit tot îţi este greu să te mobilizezi pentru a lua decizii, cu siguranţă te va mobiliza, tehnica veche de 200 de ani a lui Benjamin Franklin:
- Sistemul balanţei
Ce înseamnă asta? Este o listă cu avantaje şi dezavantaje pe care o poţi realiza pentru a vedea clar (obiectiv) situaţia. Este cea mai uşoara modalitate de „a deschide ochii” şi de a te hotărî să faci schimbarea de care ai nevoie. Apoi adaugă puţină voinţă, determinare, optimism, iubire de sine şi … eşti pe drumul cel bun pentru a face o schimbare sau de ce nu, schimbări, în viaţa ta.
Trăieşte în prezent şi nu mai alerga după fel şi fel de lucruri. Tu eşti aici. Alege să fii fericit şi să ai o viaţă cât mai împlinitoare. Asta-i tot ce contează cu adevărat.
Mult succes.
Adaugă un comentariu