Inchide
Contactează-ne: contact@voxamoris.ro
Sună-ne +40 735 141 751
Rămâi conectat:

Care este izvorul dorinței sexuale? Care sunt limbajele sale?

Știm noi să o manifestăm astfel încât să fie receptată așa cum ne dorim de cel/cea pe care îl/o dorim? De ce o simțim atât de intens uneori, iar alteori ne părăsește? Cum poate fi atât de prezentă și puternică la începutul relației ca apoi să scadă din intensitate până când, uneori, dispare de tot?

Dorința năvalnică, impetuoasă nu se manifestă la comandă: nici cea proprie și nici nu putem comanda dorința iubitului/iubitei. Dorința proprie nu va fi niciodată suficient de puternică pentru a-i provoca o dorință și celui/celei dorit/ă. Din acest motiv, cei vizați nu trebuie acuzați de rea-credință, de indiferență sau chiar de lipsa iubire.

Cei care au o inteligență emoțională matură și care au experimentat mai multe ipostaze ale iubirii, au descoperit că poți simți iubire pentru cineva și fără să simți atracție erotică pentru aceeași persoană; și invers, ele două nu se condiționează, cu toate că mai ușor apare iubirea atunci când există atracție erotică reciprocă.

Poate fi dureros să conștientizezi că nu poți face să apară dorința în ființa cuiva pentru care simți atât de intens atracție erotică și cu care ai nenumărate fantezii sexuale. Dacă ea există totuși, într-o măsură cât de mică, atunci se pot folosi cuvinte, atitudini și jocuri care pot trezi și influența intensitatea ei. De asemenea, pot fi folosite cuvinte, gesturi, comportamente care inhibă dorința ori atunci când este gata să apară, ori când deja este prezentă în intimitatea unei întâlniri. Pentru femei, mai ales, această închidere se produce în sfera planului afectiv: când un cuvânt se folosește greșit, din neatenție, de către un bărbat, o poate răni sau inhiba. La femei planul erotic și cel afectiv sunt strâns interconectate. Ele se pot, bineînțeles, manifesta separat, dar atunci apare o scindare în interiorul ființei, scindare care este specifică și arhiprezentă în societatea zilelor noastre.

A avea experiențe sexuale, fără implicare emoțională, nu face decât să împlinească nevoia instinctivă de descărcare a tensiunii sexuale. E ca o masturbare în doi, doar că și atunci când cineva se masturbează în solitudine, de obicei, simte plăcere, încântare, iubire pentru propria ființă. Cele 2 planuri unite conclucrează la împlinirea amoroasă într-o relație de cuplu care va fi nucleul unei vieți cu adevărat fericite.

1. Poate exista o dorință care îl neagă pe celălalt: ea apare atunci când partenerul este folosit pentru împlinirea nevoilor personale, când el este văzut doar ca o “mașinărie” pentru alinarea tensiunii proprii, de unde poți procura plăcere.

Ea ține de domeniul nevoii și devine, de multe ori, terorizantă pentru amândoi: pentru cel în cauză deoarece îl subjugă, el neputând-o controla, iar pentru celălalt deoarece se va afla, din păcate, constrâns (verbal: “tu nu ești o femeie normală, ești frigidă” / “ai pretenția că ești bărbat, dar nu ești în stare să simți atracție față de soția ta”; sau chiar prin forța fizică) să răspundă unei dorințe atunci când el nu simte. Cel din urmă ajunge la un conflict cu sine însuși, de care corpul său îl va avertiza imediat prin contracții, inflamații, cistite, vaginite, candidoze, migrene, lumbago.

Trupul “vorbește” de fiecare dată când dorința sau absența ei nu reușesc să se facă înțelese, când este nerespectat de locatarul său (sufletul, sinele).

2. Există dorința către celălalt care trezește în noi tandrețe, afecțiune, generozitate în mângâiere, care ne fortifică și ne amplifică iubirea. Cu empatie, dorința unuia dorește și trezește dorința celuilalt. Iubitul/ă propune, oferă, speră, dar nu impune. Când dorința este reciprocă și apropiată ca intensitate sau măcar elastică, astfel încât cea care este precum o flacără mai mică, se lasă întețită de focul puternic al celeilalte, viața sexuală devine dinamică, fabuloasă și are repercusiuni minunate asupra tuturor domeniilor vieții fiind ca un combustibil care alimentează cu energie totul.

Dorința către celălalt presupune o inteligență relațională și o asumare de roluri: când de subiect activ, care conduce jocul energiilor erotice, când de subiect receptiv, care răspunde acestui joc prin îmbinarea perfectă a ritmului celuilalt cu ritmul propriu.

Partea a 2a a articolului este aici.

 

Citește și:

Dorința sexuală – de unde apare, cât durează, ce facem cu ea? -1-

Dorința sexuală – tipuri de răspuns la dorința celuilalt -2-

Dorința sexuală – De ce dispare dorința erotică în cuplu? -3-

Despre dorința sexuală – Câte tipuri de dorințe există? -4-

Dorințele sexuale – cum putem trezi și menține dorința erotică? -5-

sursă foto

 

Comentarii

Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *