Inchide
Contactează-ne: contact@voxamoris.ro
Sună-ne +40 735 141 751
Rămâi conectat:

Andrei Vulpescu: „Iubirea chiar se construiește!”

Andrei Vulpescu este un bărbat foarte interesant. Scriitor – a publicat cărțile „Bărbații inteligenți nu au nevoie de amante”, „Colecționarul de despărțiri”, și „Iubirea de la A la Z”, participă la emisiunea „Totul despre dragoste” în calitate de specialist în rezolvarea dilemelor cu care se confruntă societatea, blogger pe www.vulpescu.eu unde scrie despre cuplu, dragoste, sexualitate, inteligență emoțională. Este tranșant și realist.

Dar mai multe despre el vom afla în răspunsurile pe care mi le-a oferit la întrebările mele curioase:

L: Andrei, în ceea ce privește activitatea de blogging, ne asemănăm. Ne „învârtim” în cercul subiectelor ce țin de cuplu, erotism, intimitate, dezvoltare personală. Poate că avem moduri diferite de abordare a subiectelor, uneori, și tu, clar, mai multă experiență.

Spune-mi, te rog, de ce o faci? Care a fost motivul pentru care ai început să abordezi astfel de teme? Pentru tine sau pentru oameni?

A: Am început blogul ca o terapie cu mine. Nu era tocmai o perioadă roz în viața mea la momentul ăla. Profesional, mă aflam într-un punct de cotitură, personalul era pilaf… așa că m-am dus la terapie pentru ajutor și, în același timp, am început să scriu despre lucruri pe care le trăisem. Nu credeam că sunt atâția oameni care au trecut prin povești similare. Încet-încet mi-am dat seama că nu e suficient să scriu doar raportându-mă la ceea ce am trăit. Simțeam că mai aveam multe de descoperit. Așa că am început să studiez foarte atent zona asta a relațiilor. Fac asta de vreo 4-5 ani și pot spune că este o lume fascinantă. Acum nu mai fac asta pentru mine, ci pentru oameni. Oameni care traversează situații complicate de viață. Sunt un om care se dezvoltă zilnic, asta însemnând cursuri, cărți, prelegeri etc. La un moment dat poate că voi fi și psiholog. Simt că nu e departe povestea asta.

 

L: Se spune că „învățându-i pe alții, învățăm noi înșine.” Îmi dau seama că, cu fiecare articol scris de tine, s-a cristalizat și mai mult informația în tine. Cum se reflectă această activitate asupra vieții personale?

A: Simplu – sunt mult mai echilibrat, atât cu mine, cât și cu oamenii din jur. Nu mai dau vina pe nimeni pentru eșecurile mele și am învățat să-mi asum responsabilitatea pentru fiecare decizie pe care o iau. Or tocmai acest echilibru mă ajută să funcționez la turație mare, cu bucurie și curiozitate.

 

L: Ce îmbunătățiri au apărut în interacțiunea cu femeile?

A: Să spunem că am învățat să le ascult și să le citesc mai bine. Uneori îmi dau seama de multe lucruri după doar 2 întrebări. Asta nu înseamnă că judec, însă văd mai ușor ce se ascunde sub farduri și zâmbete de Instagram.

 

L: Ce înțelegeri profunde au apărut în ființa ta?

A: Nu există alb sau negru. Nu există fericire doar în relația de cuplu, ci și in afara ei. Totul are zeci, poate chiar sute de nuanțe foarte interesante.

L: Care sunt principalele probleme relaționale cu care se confruntă cuplul în prezent?

A: Problemele relaționale îmbracă foarte multe direcții – de la nepotrivire de scenariu de viață și până la fantezii. Viața are o complexitate fascinantă. Păcat că oamenii habar n-au să-și aleagă partenerii și mizează mai degrabă pe clișee decât pe realități.

 

L: Eram într-o zi în taxi și șoferul, un puști de 23 de ani, mi-a spus: „La noi în familie se muncește pentru relații, noi nu renunțăm niciodată. Știți care e baza unei relații? Nu iubirea, că iubirea dispare, se duce. Respectul este!” Spune-mi tu, te rog, care sunt pilonii pe care ar trebui să fie construită o relație de cuplu reală, vie, funcțională.

A: La piloni… respectul este baza. Este mult peste pasiune. Este fundamentul unei relații. Respectul te ajută să construiești încrederea. Sigur că și pasiunea este importantă, însă fără respect nu faci nimic. Apoi vorbim despre seturi de valori, despre abilități de relaționare, despre fantezii etc. Nu mai spun despre abilitățile de comunicare…

 

L: Din activitățile pe care le întreprind am observat că oamenii au dificultăți nu în a oferi, ci în a primi. Cumva cred că s-a impregnat în subconștientul colectiv o idee conform căreia „nu merităm, nu suntem demni, nu suntem suficienți de buni”. Ceea ce e o prostie – suntem creați pentru a fi minunați. Oamenii fug de intimitate, ai observat? De deschidere. Cred că se petrece asta mai ales pentru că oamenii nu au curaj să privească către ei înșiși. Se uită mai mult în exterior decât în interior.

A: Oamenii nu știu să primească pentru că au reale probleme și atunci când trebuie să ofere. Ambele sensuri sunt ruginite serios în societatea noastră. Oamenii fug de intimitate pentru că prioritizează cu totul altceva. Intimitatea necesită timp și cunoaștere… în primul rând de sine. Or aici scoți toate cadavrele din dulapul fiecăruia și nimeni nu vrea așa ceva… Așa că mai bine fericiți pe Insta, decât în viață.

 

L: Și acum să trecem și la subiectul meu preferat: erotismul! Care e diferența dintre a face sex și a face dragoste?

A: Sex vs dragoste. Aproape că mă plictisește diferențierea asta. Fiecare își raportează cei doi termeni așa cum dorește. Daca eu vreau să fac sex sălbatic cu femeia pe care o iubesc, ce este – sex sau dragoste? Este extrem de greu de diferențiat. Cu aceeași persoană poți face tantra sau un scurt extrem de intens, poți face sex cu mângâieri și sărutari prelungi sau sex cu mușcături și ridicat pe pereți. De ce ne pasă atât de mult de etichetările astea? Până la urmă este o activitate care ne inundă cu bine, așa că ar fi bine să ne bucurăm de ea, indiferent că o facem cu o persoana iubită sau cu cineva pe care abia am cunoscut.

 

L: Am observat o tendință: oamenii caută „marea iubire”. Cei care au găsit-o în adolescență și au avut parte de acea iubire adolescentină, pură, magică, în care totul pare posibil, s-au căsătorit, și dacă au știut cum să managerieze relația, poate sunt cu adevărat îndrăgostiți și fericiți împreună și după mulți ani. Cei care nu au dat o șansă iubirii din adolescență, caută și acum „marea iubire”. Am avut impresia de multe ori, când stăteam de vorbă cu bărbați și femei peste 27 de ani, că ei au lăsat să treacă pe lângă ei iubiri ce aveau șansa să devină „mari iubiri”. Și vor ajunge să sfârșească ori singuri, într-o continuă căutare și mereu nemulțumiți, ori într-o relație nu foarte împlinitoare, doar pentru a se încadra în normele sociale. Iubirea se poate construi? Pas cu pas? Poți porni de la o stare de îndrăgostire pentru a învăța să iubești în cuplu?

A: Ăsta este un tipar educațional. În plus, mulți gândesc așa pentru că au impresia că vor rămâne la fel, ceea ce e complet fals. Omul se schimbă, se dezvoltă în timp. Circumstanțele modifică nevoile, așa că e suficient să apară o concediere, un credit sau, de ce nu, un copil și marea iubire se poate transforma în marea dușmănie.

Iubirea chiar se construiește, altfel ardem doar în perioada de luna de miere a simțurilor, unde suntem guvernați de hormoni 100%, după care începem să ne punem întrebări.

 

L: Din ceea ce ai cunoscut tu până acum, câte din cuplurile care au depășit minim 3 ani de relație, mai au o viață sexuală activă și împlinitoare?

A: Depinde ce înseamnă viață sexuală activă și împlinitoare. Fiecare își reprezintă diferit chestiunea asta. Pot exista oameni care fac sex de 2 ori pe luna și se pot simți extraordinar, iar alții pot să facă de 2 ori pe zi și să se simtă aiurea. Aici intrăm în reprezentarea fiecăruia și lucrurile diferă mult de la om la om.

 

L: Atunci… câți din cei pe care îi cunoști spun că sunt fericiți în viața lor erotică?

A: Ca să poți fi fericit trebuie să investești în viața erotică. Nu e suficient să ai erecție. Mulți prioritizează banii, nu intimitatea și atunci nu prea au cum să fie fericiți cu viața lor erotică.

 

L: Pentru tine e importantă viața erotică? Investești în ea?

A: Încerc atât cât pot. Trebuie să înțelegem că nu suntem mereu constanți.

 

L: Ai amintit mai sus de intimitatea în cuplu. Care sunt condițiile necesare existenței unei intimități profunde într-o relație? Cât de importantă e o viața sexuală împlinitoare?

A: Atât cât crede fiecare om. Raportarea la sexualitate și împlinire variază foarte mult. Viața sexuală este extrem de importantă. Condițiile necesare: cooperare, comunicare, explorare, fantezie, curiozitate, încredere.

L: Îți mulțumesc pentru timpul acordat, îți doresc mult succes în toate activitățile pe care le întreprinzi, milioane de cititori – pentru că ceea ce transmiți tu e foarte valoros, și să fii fericit, împlinit, iubit și iubitor!

Comentarii

Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *