Ce înseamnă ”virilitate”?
Termenul virilitate provine din latinescul virilitas și reprezintă un amsamblu de caracteristici fizice, mentale și psihice ce sunt specifice sexului masculin.
Privită din punct de vedere esoteric, virilitatea este expresia existenței și manifestării din abundență a energiei solare, ha, (+), yang.
Cum se diferențiază un bărbat viril de unul care manifestă mai puțin această calitate?
Un bărbat viril este acela care emană o masculinitate specifică, puternică, caracterizată de o mare fermitate.
Un bărbat viril emană o mare vigoare tipic masculină și o uimitoare fermitate care nu-l părăsește niciodată. El radiază putere erotică, sexuală și este capabil să realizeze de fiecare dată jocuri erotice lungi și împlinitoare.
Toate aceste aspecte sunt simțite din plin și cu putere, precum un efect electromagnetic, de către femeile ce au o feminitate foarte puternică.
Din punct de vedere sexual cum se diferențiază un bărbat viril de ceilalți?
Sexul mare, viguros, este o altă caracteristică a unui bărbat ce este plin de virilitate.
Bărbații care știu și practică tehnici de control al energiei erotice devin din ce în ce mai conștienți de ei și de propria lor virilitate. Ejaculările dese îl fac pe bărbat să fie din ce în ce mai puțin viril, iar tot la fel se petrece, atât și în cazul poluțiilor dese, cât și în cazul masturbărilor frecvente. Risipirea forței sexuale prin ejaculare atrage apoi după sine o scădere și chiar o lipsă a virilității. Este exclus ca un bărbat să fie foarte viril și totodată să-i lipsească energia yang. Opusul virilității este impotența.
Cum putem recunoaște un bărbat viril?
Virilitatea unui bărbat se oglindește inclusiv la nivelul formei trupului și chiar a feței.
Conform dicționarului Oxford English Dictionary, un bărbat viril este caracterizat de putere și de forță.
La modul obișnuit virilitatea este asociată cu vigoarea, cu sănătatea, cu robustețea, cu sexualitatea puternică și cu ideea de a fi bine făcut din punct de vedere fizic.
Prezența pe trup a părului abundent evidențiază la un bărbat o virilitate înăscută. Vocea bărbatului viril are un anumit timbru jos. El emană o vigoare masculină ce este evidentă și inconfundabilă.
Și alte atribute masculine, cum ar fi barba sau vocea cu un timbru puternic, sunt privite ca fiind niște simboluri ale virilității. În lucrarea Nature’s Body. Gender in the Making of Modern Science (editura Rutgers University Press în 1994), a unei profesoare de istorie de la Universitatea Harvard, pe nume Londa Schiebinger aceasta observă, pe bună dreptate, că barba era văzută în trecut ca fiind un semn al puterii și al virilității.
Un aspect esoteric ce este mai puțin cunoscut este acela că forța masculină a unui bărbat şi chiar potența sa sexuală pot fi intuite ascultându-i cu atenție, dar într-un mod contemplativ vocea. Această descoperire inedită a fost rezultatul unui studiu recent al cercetărilor de la Universitatea California. Acest studiu a evidențiat că vocea unui bărbat ne poate dezvălui mai multe aspecte referitoare la virilitatea sa decât unele însușiri trupești, cum ar fi înălțimea, greutatea sau masa sa musculară. În cadrul studiului respectiv, cercetătorii au descoperit că mai ales femeile foarte feminine sunt înzestrate cu capacitatea surprinzătoare de a intui potențialul viril al unui bărbat, doar ascultându-l în timp ce vorbește
Ce se spune în literatura de specialitate despre virilitate?
Un termen sanscrit ce este asociat în literatura vedică cu starea puternică de virilitate este virya, care, în traducere românească, înseamnă starea pregnantă de a fi a unui bărbat puternic.
În operele marelui yoghin Swami Shivananda (1887-1963) este reprodus următorul fragment dintr-o scriptură hindusă sacră: ”Întocmai precum un rege nu este un mare rege fără trezorerie, fără supuși și fără armată, iar o floare nu este o minunată floare fără un îmbătător parfum, iar un fluviu nu este fluviu fără curgerea unui șuvoi de apă, tot așa un bărbat nu este un bărbat cu totul extraordinar și puternic fără practica neîncetată a lui brahmacharya.”
Brahmacharya presupune, printre altele, controlul deplin și constant al energiei sexuale. Aceasta implică transmutarea completă a spermei în energie ce este apoi însoțită de sublimarea energiilor rezultante fie prin abstinență, fie prin continenţă sexuală.
În ayurveda se spune că o picătură de spermă valorează cât 40 de picături de sânge.
Shivananda spunea: „Energia ce ar putea să rezulte prin transmutarea spermei ce este risipită în timpul unei ejaculări este la fel de mare precum energia ce este consumată în zece zile de muncă fizică intensivă sau cu energia ce este folosită în trei zile de efort intelectual prelungit. Secretul sănătății perfecte constă în conservarea neîncetată, ce este însoțită de transformarea într-o mare energie lăuntrică a spermei pe care niciodată nu o risipim. Medicii occidentali știu prea puțin despre acest aspect esențial. Prin sublimarea atentă, sistematică a acestei energii aspirantul atinge cu ușurință stări spirituale înalte, covârșitoare.”
Marele înțelept și inițiat tantric Abhivanagupta spunea: „un bărbat fără o mare virilitate este un bărbat anemic și lipsit de viață. Un asemenea bărbat este mediocru și și-a pierdut capacitatea de a se minuna.”
Cum a fost interpretată virilitatea de-a lungul timpului?
Deși unii autori au interpretat virilitatea ca ceva ce are legătură doar cu puterea sexuală masculină, în societățile antice, precum era cea greacă și cea romană, a fi un bărbat viril însemna cu mult mai mult decât atât. Virilitatea era pe bună dreptate considerată o importantă virtute și aceasta era sinonimă cu o aleasă desăvârșire trupească, emoțională, intelectuală și chiar spirituală.
Un bărbat viril era un bărbat echilibrat, puternic care în același timp era chibzuit, curajos și cumpătat. Virilitatea era privită pe atunci ca fiind un ideal de putere benefică și de virtute, de încredere plenară în sine și de maturitate, de siguranță și de optimă stăpânire de sine, de curaj și de măreție, ce erau însoțite de forță și de o mare vigoare. Calitatea definitorie a virilității era însă controlul excelent de sine. Virilitatea deplină implica chiar și o etică a moderației, în care unele forțe și imbolduri lăuntrice erau în mod deliberat ținute în frâu. Dacă un bărbat devenea prea agresiv, prea emoțional, prea ferm, prea musculos, virilitatea să se estompa și putea fi pierdută. Vechii romani considerau că, pentru a fi foarte potent, era necesar ca bărbatul să fie capabil să își stăpânească în mod impecabil dorințele.
Dar… care este realitatea zilelor noastre?
În epoca în care trăim, mulți bărbați se confruntă deja cu o criză de mari proporții a identității lor masculine. Idealurile masculine ale acestor vremuri sunt pervertite de o viziune preponderent materialistă și sunt caracterizate de o vădită răsturnare a valorilor.
Despre modul în care a fost privită și înțeleasă masculinitatea de-a lungul timpului, precum și despre actuala criză a virilității ne vorbește cartea Histoire de la virilité (apărută la editura Seuil în 2011, coordonată de Alain Corbin, Jean-Jacques Courtine și Georges Vigarello). Lucrarea care este impresionantă ca mărime – are trei volume, ce depășesc fiecare 500 de pagini, – schițează o istorie a virilității.
La ora actuală unii bărbați se confruntă cu numeroase tulburări ale sistemului reproductiv masculin, care sunt: infertilitate, diminuarea sau chiar pierderea libidoului, dar și unele tulburări de dinamică sexuală masculină, cum ar fi impotența și ejacularea precoce. Acestea sunt niște tulburări comune tot mai des întâlnite în societatea contemporană.
O cauză importantă a frigidității feminine, ce este adeseori nebănuită și care afectează la ora actuală, în conformitate cu descoperirile diverșilor cercetători, între 50% și 90% dintre femei, este scăderea extraordinar de mare a puterii virile a bărbaților. Statisticile arată că la ora actuală 95% dintre bărbați ejaculează după numai 3 minute de la intromisiunea penisului în vaginul femeii.
Medicina ce spune?
Testosteronul (un important hormon masculin) este responsabil pentru transformările care apar în adolescență în trupul băieților. Secreţia adecvată de testosteron de către testicule are și rolul de virilizare a băieților și aceasta produce creșterea în lungime a organului viril, apariția și dezvoltarea pilozității pubisului, apariția pilozității axilelor, a feței, a toracelui şi a abdomenului precum şi fenomenul de îngroșare a vocii. Creşterea secreţiei de testosteron stimulează producerea de spermatozoizi și antrenează maturizarea veziculelor seminale dar şi a prostatei.
O definiție medicală a virilității menționează că un bărbat viril are, pe de o parte, capacitatea de a întreține raporturi sexuale foarte satisfăcătoare, iar pe de altă parte, el este capabil de a procrea prin producerea lichidului seminal de o excelentă calitate și într-o cantitate suficientă.
O cercetare ce a fost publicată în luna iulie 2017 în revista Human Reproduction Update a arătat că în decursul a 40 de ani la bărbații din țările occidentale, numărul mediu de spermatozoizi a scăzut deja la jumătate. Această concluzie este îngrijorătoare deoarece arată o vertiginoasă scădere a virilității masculine. Toate acestea au fost rezultatul analizei a 185 de studii efectuate între anii 1973 și 2011. Aceste studii au implicat 43.000 de bărbați din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă. S-a constatat în final că în ultimii 40 de ani concentrația spermei a scăzut de la o medie de 99 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal până la o medie de 47 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit anterior că sub pragul de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă apare infertilitatea.
Adaugă un comentariu