Inchide
Sună-ne +40 735 141 751
Rămâi conectat:

Puterea misterioasă de seducție a ochilor și a privirii

Conform unui studiu recent din Statele Unite ale Americii, privirea unei femei are un rol esențial în stabilirea atractivității respectivei femei, în măsura în care bărbații se vor simți atrași de ea. Acest studiu detaliază că atunci când o femeie intră într-o încăpere în care se află mai mulți bărbați, modul în care își va gestiona privirea va defini cât de atrăgătoare va fi pentru unii sau alții dintre acei bărbați. Astfel, dacă ea va privi mai îndelung, dar nu strident către un bărbat, respectivul bărbat va fi mai atras de ea, decât cei către care va privi doar fugitiv sau către care nu va privi deloc. Se pare că subconștientul bărbaților va interpreta privirea femeii și va trage niște concluzii (subiective și poate pripite, dar deseori decisive în alegerile și reacțiile sale). Desigur, puterea privirii poate fi și deseori este utilizată – conștient sau inconștient – și de bărbați, care cu ajutorul ochilor, pot fi mai persuasivi, mai convingători, mai charismatici, mai tandri, mai cuceritori etc.

Ochii sunt uneori numiți „oglinda sufletului”, ceea ce face o trimitere directă la profunzimea dimensiunilor cu care se poate intra în legătură prin intermediul privirii unei persoane. Privirea, expresia ochilor este, adesea, utilizată și pentru descifrarea unor semnale nonverbale pe care ființa umană le transmite – fără să fie neapărat conștientă de ele. Astfel, ochii pot transmite bucurie sinceră sau falsă și mimată, dezamăgire, tristețe, timiditate sau hotărâre, dușmănie sau prietenie și, practic, orice emoție umană.

În realitate ființa umană transmite o forță și un mesaj cu totul special prin privirea sa. În istorie există unele cazuri de persoane despre care se știe că aveau o putere deosebită în privire. Așa a fost și cazul lui Rasputin, care domina efectiv Rusia prin ochii lui și prin puterea ocultă pe care o transmitea prin privire. Se spune că atunci când se uita la o persoană, aceea pur și simplu uita de ea însăși și devenea permeabilă față de sugestiile sale transmise telepatic, față de voința lui. Ca orice putere sau abilitate, și puterea privirii poate fi nu numai înnăscută, ci și învățată, educată.

În general, persoanele care au o privire fascinantă, puternică sunt acelea care sunt capabile de a menține o privire constantă pentru o lungă perioadă de timp, fără să clipească. Această capacitate poate fi și este indicat să fie exersată prin tehnici specifice (printre altele, ea ajută și la menținerea sănătății ochilor). Cel mai simplu exercițiu în acest sens constă în fixarea neîntreruptă, timp de minim zece minute a privirii asupra unui punct, asupra unui obiect sau asupra unei lumânări aprinse, de preferință amplasat la nivelul ochilor, în dreptul punctului median dintre ele, la o distanță de aproximativ 1,50 m în fața acestora. Puteți clipi cât de des și cât doriți, dar este important să mențineți privirea orientată către acel punct. Dacă ochii se rătăcesc, readuceți-i și continuați să fixați punctul ales.

Pentru ca acest exercițiu să aibă o eficiență mult sporită, este indicat ca în timpul său să vă concentrați mintea asupra unui singur subiect. Focalizarea minții este esențială și, am putea spune, indispensabilă în timpul dezvoltării puterii privirii. Aceasta înseamnă că în timp ce ne focalizăm privirea asupra respectivului punct, obiect, etc, va fi necesar să ne focalizăm și mintea, gândurile, preferabil în aceeași direcție. Dezvoltarea focalizării mentale este un proces ce necesită multă răbdare și tenacitate dar conduce la rezultate uluitoare. Puteți studia cărți, materiale multe care sunt disponibile în acest sens la ora actuală, dar – ca o succintă recomandare generală – vă sugerăm să nu luptați cu eventualele gânduri pasagere ce vor apărea, să nu forțați ci să readuceți mintea calm și binevoitor către obiectul focalizării, să nu doriți să atingeți rezultatul perfecțiunii imediat ci să fiți perseverent precum apa care picătură cu picătură, zi de zi își croiește drum și prin cea mai dură stâncă.

Exercițiul de focalizare a privirii poate și este indicat să fie diversificat și în următoarele direcții:

 • Puteți să urmăriți cu privirea o linie dreaptă, în mod absolut controlat și focalizat, de exemplu una dintre muchiile tavanului dintr-o încăpere. În acest exercițiu privirea va urmări cu consecvență linia aleasă, de la un capăt (colț) la celălalt, opțional putând fi rotit gâtul dar privirea trebuie să rămână ferm și constant focalizată pe linie, fiind lent deplasată dintr-o parte în alta.
 • Vă puteți așeza sau poziționa în fața unei oglinzi și vă puteți privi imaginea din oglindă a punctului dintre sprâncene, menținând privirea astfel focalizată un timp cât mai îndelungat posibil.

Numeroase scrieri recomandă ca atunci când o persoană vrea să fie convingătoare și să transmită un mesaj cu forță, este indicat ca aceasta să privească direct în ochi pe interlocutorul său. Chiar dacă aceasta poate părea o atitudine insolentă, deranjantă, ea are eficacitatea sa, verificată de multe persoane. Desigur, nu vă sfătuim să vă uitați intens în ochii cuiva și să îi transmiteți direct „ordine” sau ceea ce doriți de la respectiva persoană. Și nici nu vă recomandăm să abuzați vreodată de eventuala forță a privirii pe care o veți putea dezvolta prin exersarea acestor informații. Mai întâi, în cadrul acelei conversații, comunicați lucruri neutre, am putea spune, chiar de „small talk” în timp ce vă focalizați privirea cu calm și căldură în punctul dintre ochii persoanei cu care comunicați. Apoi, treptat, când persoana a acceptat, s-a obișnuit cu faptul că o priviți în acest mod, puteți conduce discuția spre ceea ce doriți să îi comunicați cu adevărat. În această abordare nu trebuie să fiți timizi / timide, fiindcă timiditatea este un obstacol în calea manifestării puterii privirii, dar nu trebuie să fiți nici prea stridenți fiindcă puteți cauza un efect contrar, în care persoana respectivă intuiește că încercați să o „manipulați” și se va opune cu toată puterea sa. Este necesar să fiți empatic, cu tact și cu bun simț și vă recomandăm să nu uitați niciodată de legea nr. 1 a acestui Univers, pe care ar trebui să vă fundamentați întreaga existență și toate acțiunile: „Iubește și fă totul din sinceră bunătate și iubire!”.

Un alt aspect important este acela că pentru a avea o corectă putere de transmitere a unui mesaj, este necesar să vă manifestați calm și fără emoții. Să aveți o limpezime lăuntrică a mesajului pe care doriți să îl transmiteți și să credeți în el.

Pe de altă parte, este indicat să studiați ce exprimă ochii, privirea și în ce mod în diferite situații, pentru a putea, pe de o parte citi mesajele nonverbale ale celorlalte persoane cu care comunicați și, pe de altă parte pentru a vă putea controla și rafina propriile mesaje. Studiul limbajului corporal al privirii este unul foarte amplu, care ar necesita mult mai mult spațiu decât cel al unui articol, dar vom oferi câteva exemple:

 • Fericirea este transmisă prin ochi în mai multe moduri. De exemplu, sprâncenele arcuite însoțite de un zâmbet sincer indică faptul că acea persoană este fericită că întâlnește pe cineva. O altă modalitate prin care fericirea poate fi detectată în privirea unei persoane este prin dimensiunea pupilelor oculare, contracția sau dilatarea acestora fiind, desigur, un reflex involuntar. Pupilele dilatate reprezintă o indicație că persoanei respective îi place ceea ce vede. Există mai multe studii în acest sens, care toate au arătat că atunci când o persoană privește la un obiect sau la o persoană de care îi place sau pe care o iubește, dimensiunea pupilelor sale crește. Este, de asemenea, bine de cunoscut faptul că atunci când cineva se concentrează la ceva, în mod special la un obiect apropiat, pupilele sale se vor micșora, iar atunci când se uită la un obiect îndepărtat, pupilele sale se vor dilata. Și, totodată, dilatarea pupilelor poate indica și dorința, excitarea erotică (ceea ce este și logic, căci excitarea erotică este ceva plăcut și un semn și ea că ființei îi place ce vede, ce simte etc.).
 • Conform expertului în descifrarea limbajului corporal, Joe Navarro, atunci când ochii unei persoane se mișcă în sus și în dreapta când acesteia i se adresează o întrebare, este mai mult decât probabil că acea persoană minte. Dacă persoana privește în sus și spre stânga, probabil spune adevărul. Cu toate acestea, este important să realizăm că atunci când cineva se uită în jur, nu înseamnă întotdeauna că minte. Oamenii privesc uneori în jurul lor atunci când încearcă să proceseze informații.
 • Atunci când o persoană clipește rapid, aceasta reprezintă adesea un semn că acea persoană se află sub stres. În acest sens este de cunoscut faptul că ritmul normal cu care o persoană clipește variază între 8 și 21 clipiri pe minut. Atunci când o persoană clipește mai des decât aceasta, aceasta se petrece deoarece ea este stresată, tensionată (poate este încurcată de o întrebare ce i s-a formulat, de o întâlnire neașteptată etc.). Trebuie, totuși, să aveți în vedere că frecvența de clipire poate crește și din cauza unui aer uscat, a ochilor uscați și a alergenilor prezenți în aer, care irită ochii.
 • Atunci când observați că interlocutorul d-voastră își îngustează ochii în timp ce vorbiți cu el (sau cu ea), acesta este, de obicei, o indicație a unei reacții negative, care vă arată că acea persoană consideră că ceea ce spuneți este ofensator. Cu cât mai mult persoana își îngustează ochii, cu atât mai intens pare a fi emoția sa descrisă mai sus. Corelând, însă, mesajele privirii cu mesajele ce provin de la alte elemente de limbaj corporal, merită menționat aici, că îngustarea ochilor, atunci când este asociată de strângerea din buze indică furie.
 • Tot din citirea privirii unei persoane, putem să descifrăm dacă aceasta se simte confortabilă sau nu cu cele ce tocmai îi comunicăm (bineînțeles aceasta direct proporțional cu experiența pe care o dobândim numai prin exercițiu, prin exersarea acestor informații și a altora similare). Atunci când persoana cu care comunicați nu se simte confortabil cu ceva ce i-ați spus, ea va folosi adesea așa numita blocare a ochilor. Din contră, atunci când persoana respectivă își acoperă ochii sau își coboară pleoapele în urma unei cereri pe care ați formulat-o sau a unei informații pe care ați comunicat-o, aceasta reprezintă un semn că ea nu se simte confortabil sau nu este de acord cu ceea ce ați solicitat sau spus.
 • Frica sau sperietura sunt de obicei indicate de ochi larg deschiși, însoțiți de un zâmbet înghețat sau de modelarea gurii în forma de O. În plus, în cazul acestei emoții, pupilele se vor dilata dacă o persoană este speriată sau excitată din cauza reacției naturale de adrenalină a corpului.
 • Surpriza, este indicată, de obicei, de ochii larg deschiși, asociați cu o privire trecătoare.
 • Atunci când o persoană vă „aruncă” o privire scurtă dar intensă, aceasta poate reprezenta un semn că ea dorește să își impună punctul de vedere.
 • Atunci când o persoană privește vertical în sus (în mod susținut și/sau repetat, nu doar pentru o secundă), aceasta poate reprezenta o indicație că ea este plictisită. Tot semn de plictiseală, sau chiar de disconfort și de dorință de evadare din acel mediu îl constituie privirea orientată undeva departe, parcă nicăieri.
 • Pe de altă parte, privitul în sus cu bărbia coborâtă înseamnă sfioșenie, lipsă de încredere în sine, supunere.
 • Privirea orientată în jos (vertical în jos) reprezintă un semn de recunoaștere a superiorității, a dominației celeilalte persoane (de exemplu, a d-voastră dacă respectiva persoană manifestă acest gen de privire față de d-voastră) sau de recunoaștere a propriei vinovății.
 • Privirea orientată spre dreapta-jos indică faptul că persoana încearcă să apeleze la anumite emoții proprii.
 • Privirea orientată în stânga-jos indică faptul că respectiva persoană își caută cuvintele, ideile.
 • Atunci când o persoană de sex opus vă caută privirea, aceasta reprezintă un semn că îi place de d-voastră, că manifestă interes, simpatie, poate chiar dragoste.
 • Atunci când o persoană de sex opus vă evită privirea, aceasta este semn de timiditate, de faptul că înaintați prea repede, și pentru ea, din punct de vedere emoțional, acest lucru nu este confortabil.
 • Atunci când o persoană de sex opus își alunecă privirea de-a lungul corpului d-voastră, aceasta poate reprezenta un semn de dorință erotică, de deschidere – conștientă sau nu – către comunicare intimă și amor. Privirea orientată intens către buzele unei persoane de sex opus poate însemna dorința de a o săruta. În general, privirea orientată de o persoană către ceva anume, către o parte a corpului d-voastră, reprezintă un semn de dorință și apreciere față de acea parte, de acel obiect, desigur, în funcție și de celelalte elemente ale limbajului corporal (întrucât poate însemna și dispreț sau uimire, dar atunci și modul de a privi și forma buzelor etc. exprimă aceasta).
 • Ca un element de utilizarea a privirii în flirt, există o modalitate prin care ființele – mai ales femeile – abordează persoana cu care doresc să flirteze: ele vor privi câteva secunde focalizat către bărbatul respectiv, apoi 1-2 secunde în jos și apoi din nou către el cu un zâmbet ușor, rafinat, dar inconfundabil, pentru a verifica dacă au reușit să își transmită mesajul. Vă sfătuim să răspundeți cum se cuvine la un asemenea zâmbet.

Sperăm că toate aceste elemente v-au trezit interesul pentru a aprofunda studiul acestor aspecte și pentru a le asimila prin exercițiu, având mereu în vedere că tot ceea ce asimilăm și învățăm devine mai devreme sau mai târziu o aptitudine utilă în viața noastră.

Comentarii

Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *