Care sunt beneficiile pe care ni le oferă o relație de iubire? Care sunt drepturile fundamentale pe care ni le oferă o relație de cuplu sănătoasă? Am făcut o listă cu ceea ce ar trebui să ne ofere o relație împlinitoare, armonioasă, pătrunsă de iubire și plină de pasionalitate erotică.
Afecțiunea
Afecțiunea este un aspect foarte important al unei relații, este ca aerul de care avem nevoie pentru a trăi… Cum viața nu poate exista fără aer, o relație de cuplu care nu este bazată pe iubire ne ucide încetul cu încetul.
Respectul
Respectul este un alt element esenţial pentru ca o relaţie dintre doi îndragostiţi să se desfăşoare în armonie. Cred că majoritatea ştie că o relație de iubire implică un respect reciproc ce apare implicit, odată cu iubirea dintre cei doi. Altfel spus atunci când există apreciere și iubire, există și respect. Bineînţeles, respectul există şi în alt gen de relaţii, dar aici vorbim despre existenţa acestuia în relaţia de iubire.
Cu toate acestea, în cadrul unei relații de dragoste, respectul poate constitui un subiect sensibil: în funcție de personalitatea fiecăruia dintre noi, modul în care se manifestă respectul poate fi definit diferit de la o persoană la alta. Personal, consider că pot fi două feluri de respect și anume:
- Respectul cuvenit, care există de la sine între cele două persoane şi care se bazează de cele mai multe ori pe apreciere şi admiraţie, pe valorile şi ideile comune;
- Respectul acordat există mai mult sau mai puţin, în funcție de încrederea pe care unul o poate avea în celălalt, de sinceritate, de deschiderea dintre cei doi, de gradul de răbdare, de susținere şi înțelegere a unuia față de celălalt.
Respectul acordat poate fi destul de greu de obținut și acesta depinde de cele mai multe ori, de fricile pe care ambii parteneri le au. Cu cât o persoană este mai bine cu ea însăși şi se respectă şi acceptă pe sine, cu atât îi este mai ușor să aibă și să acorde celuilalt respect, încredere și susținere.
Grija
Este foarte important să primiți din partea partenerului cel puțin o minimă grijă și sprijinul de care aveți nevoie. În relaţia de dragoste, de parteneriat, ambele persoane au nevoie să se simtă susținute şi sprijinite de celălalt. Grija pe care o manifestăm față de persoana iubită se reflectă de cele mai multe ori în grija pe care o avem față de însăşi relația de iubire. Să ne aducem aminte că într- o relație sunt trei părți tu, el și ea și relația în sine.
Urmăriţi să vă îngrijiţi de toate aceste părţi.
Atenția
Iubirea ne sensibilizează, ne ajută să ne deschidem față de o altă persoană. Iubirea este liana ce ne leagă unul de altul. Fiind deschiși şi vulnerabili, sensibilitatea se manifestă adeseori prin nevoia de a comunica şi de a fi ascultat de partenerul nostru. Este necesar să nu ne lăsăm acaparaţi cu totul de relația pe care o avem sau să ajungem să ne definim prin relația de iubire pe care o avem, pentru că astfel vom ajunge să avem foarte multe așteptări de la celălalt. Neîmplinirea acestor aşteptări se va transforma în frustrări şi nemulţumiri, iar în timp putem ajunge să nu-l mai vedem cu adevărat pe celălalt, să ne bucurăm de el, ci din contra, vom ajunge să-l învinovăţim pentru că acesta „ne ia ceea ce nouă ni se cuvine”. De fapt, de cele mai multe ori, acele așteptări pe care le proiectăm pe celălalt trebuie să vină de la noi înşine, trebuie să ne dăm nouă ceea ce avem nevoie. Ca o relație de iubire să fie cu adevărat împlinitoare este necesar și esențial să ajungem să ne cunoaștem din ce în ce mai bine pe noi înșine şi să ne transformăm lăuntric. Gândiți-vă, pentru a obține o prăjitură gustoasă avem nevoie ca ingredientele să fie cele mai bune. Dacă ingredientele sunt stricate, prăjitura nu va fi nici arătoasă, nici gustoasă, de fapt nu va exista nici măcar o prăjitură, ci doar un amestec. Prăjitura este un rezultat în urma unui proces complex. Așa este și o relație de iubire. Ca aceasta să fie sănătoasă, armonioasă, profundă este foarte important ca fiecare dintre cei doi să fie individual frumos sufleteşte, armonios, înțelegător și căutător de sine.
Demnitatea
Demnitatea ne ajută să nu cădem în situații dizarmonioase, lipsite de discernământ și de iubire. Demnitatea armonioasă ne ajută să ne păstrăm „coloana vertebrală dreaptă”, să fim obiectivi și să fim oneşti.
Acceptarea este dreptul de a nu fi o ființă perfectă. Acceptarea derivă dintr-o înțelegere profundă, din iubire și maturitate. Cu cât iubirea este mai multă, îl acceptăm pe celălalt așa cum este, dar îl ajutăm și susținem pentru a deveni mai complet. Afecțiunea pe care o simțim față de partener, ne ajută să putem să îl acceptăm fără efort.
Intimitatea
Intimitatea se creează atunci când cele două persoane sunt foarte deschise afectiv, mental şi erotic una față de cealaltă.
Autonomia
Reamintim faptul că o relație de dragoste este alcătuită din trei părți: cei doi parteneri și relația în sine. Ca relația să existe pe termen lung, este necesar ca fiecare să existe separat, individual… Conștiința de sine ne ajută să ne păstrăm autonomia.
Respectați dreptul de a avea alți prieteni și dreptul de a întreține și alte relații interumane personale în care persoana cu care sunteţi într-o relaţie de iubire poate fi sau nu implicată, cu condiția ca aceste relații să nu amenințe în niciun fel desfășurarea relației amoroase de iubire. În legătură cu acest aspect, o importanță foarte mare o are discernământul și empatia.
Dreptul de a vă exprima interesele, opiniile, atitudinile și valorile proprii
Este bine cunoscut faptul că relațiile de iubire nu sunt întotdeauna alcătuite din două persoane foarte asemănătoare, ci pot fi chiar foarte diferite. Ei pot avea pasiuni și interese diferite, care de cele mai multe ori, le pot completa pe cele ale partenerului. Poți oricând să comunici cu ființa iubită ceea ce simți că ar putea fi îmbunătățit. Am scris aici un articol despre comunicarea în cuplu.
Dreptul de a deține controlul asupra propriei dumneavoastră vieți sau altfel spus, dreptul de a păstra într-o măsură potrivită, stabilită de comun acord cu partenerul, dreptul de a lua hotărâri, de a spune nu.
Respectarea acestor drepturi reprezintă fundaţia de bază a oricărei relaţii. Este important să țineți minte faptul că un bărbat sau o femeie nu poate să vă anuleze niciunul dintre aceste drepturi. Dacă se petrece altfel, tu poți ajunge să îți pierzi încrederea în propria valoare, într-o atât de mare măsură, încât să ajungi să le cedezi de bunăvoie și nesilită de nimeni. Aceste drepturi trebuie să existe în reciprocitate, iar regula de bază a relației să fie echilibrul în toate și o foarte mare iubire.
Dragostea curge prin respectul, demnitatea și acceptarea reciprocă. Respectați-vă unul pe celălalt, iar atunci când rostiţi frumoasele cuvinte „te iubesc”, acestea să fie de fiecare dată învăluite de sinceritate şi empatie. Atunci când aceste drepturi sunt respectate, relația de dragoste, stima personală și unicitatea celor doi parteneri pot fi susținute pe termen lung.
Adaugă un comentariu