Inchide
Contactează-ne: contact@voxamoris.ro
Sună-ne +40 735 141 751
Rămâi conectat:

Acum câteva zile povesteam cu un prieten despre sexualitate. Ca replică la o afirmație de-a mea, mi-a spus: „Eu am avut foarte multe experiențe sexuale. Știu multe lucruri.”

Intuiția mea era alta. Îți dai seama de cât de profundă e cunoașterea unui om într-un anumit domeniu de modul în care vorbește despre experiențele sale, de întrebările pe care le adresează, de subiectele pe care le abordează. Ascultând replica de mai sus și simțind cu acuratețe că experiența sa nu este reflectată de un anumit gen de calitate, am avut o revelație! I-am spus: „Tu ai experimentat foarte mult pe orizontală și foarte puțin pe verticală.”

M-a privit contrariat și mi-a cerut să îi explic.

Am exprimat atunci în cuvinte simple ceea ce intuiam. Cu un pic de ajutor pe care l-am găsit într-o carte, am încercat să redau în acest articol întreaga idee:

O dezvoltare reală și profundă în plan erotic include o evoluție realizată pe verticală, într-o măsură mult mai mare decât una pe orizontală.

Ceea ce exprima prietenul meu era specific acumulării de experiențe și dezvoltării pe orizontală. El avea multe experiențe cu foarte multe femei. Dar gama de senzații, de emoții pe care o experimenta era cam aceeași: excitare, entuziasmul de început, exaltarea pe care ți-o oferă noua experiență, trufia de „a colecționa” cât mai multe femei.

În astfel de cazuri totul este cumva repetitiv. Nouă este mereu doar forma, dar mecanismul ce o animă este același: întocmai precum un fractal pe un ecran plat: el se dezvoltă în milioane de forme și culori, dar formula matematică care le generează este mereu aceeași pe toată suprafața acelui ecran plat. Poți să decupezi și să faci să lipsească de pe ecran o bună parte din acel fractal, și tot nu s-ar putea spune că ai pierdut ceva esențial, atâta timp cât ai formula, sau o cât de mică porțiune din acel fractal. Această dezvoltare pe orizontală, la fel ca fractalul, se poate întinde la nesfârșit. Ea nu are limite. Singura limită este timpul ce este alocat pentru expansiune. Poți avea o mulțime de partenere sexuale, dar dacă nu reușești să aprofundezi experiența erotică, numărul lor nu va face nicio diferență în viața ta, din contra, e posibil chiar să te îndepărteze de tine.

Aici poate apărea și o altă capcană, de care ar fi necesar să devenim conștienți: această dezvoltare, această cunoaștere pe orizontală, ne poate văduvi de timpul pe care îl avem la dispoziție și pe care este necesar să îl folosim cu înțelepciune pentru a fi cu adevărat fericiți. Ne putem pierde în această orizontalitate, pentru că ea nu are sfârșit.

Ca bărbat, poți alege să interacționezi cu un număr foarte mare de femei din punct de vedere sexual, pot să-ți dedici întreaga viață acestui scop, dar aceasta nu înseamnă că vei putea cuprinde și asimila misterele erotismului. Mereu va apărea ceva nou care să te uimească pe moment și instinctul sexual, nevoia de „eliberare de tensiune” va prelua controlul.

Cunoașterea pe orizontală este frumoasă și uneori chiar importantă, dar dezvoltarea și creșterea pe verticală sunt infinit mai importante și mai de folos, deoarece doar în acest mod te poți cunoaște pe tine însuți. În cazul dezvoltării spirituale (chiar din punct de vedere erotic), adică al evoluției pe verticală, apare de fiecare dată o îmbunătățire a punctului de vedere, a perspectivei asupra unor aspecte în particular, cât și asupra vieții în general.

Experimentarea pe verticală înseamnă să reușești să faci diferența dintre sexualitate și erotism, să ajungi să experimentezi în cadrul jocurilor erotice o comuniune sufletească inefabilă cu ființa iubită, să folosești energia erotică în scopuri chiar terapeutice, de armonizare, de fuziune totală între trup și suflet, de dizolvare în ritmul Universului, de împlinire completă. Cea mai minunată experiență care apare este cunoașterea de sine și descoperirea unor valențe ale propriei ființe nebănuite până în acel moment, ca și cum toate minunățiile din această lume vibrează în interiorul tău, ca și cum liniștea și fericirea toată își au originea în sufletul tău.

Uneori nu ne dăm seama imediat că o transformare erotică și spirituală profundă a avut loc în ființa noastră. Dar ne putem ghida după anumite semne cum ar fi: resimțim, așa cum am spus mai sus, diferența dintre energia sexuală și energia erotică, în timpul interacțiunilor erotice intrăm deseori în stări de transă erotică, percepem senzațiile și trăirile ființei iubite ca și cum ar fi trăite de propriul nostru trup, ne simțim extraordinar de energizați după experiența erotică, percepem aspecte profunde ale propriei ființe care ne erau necunoscute până atunci, suntem fascinați de misterul trupului propriu și a întregii game de senzații care ni se revelează. Te simți net superior ca putere de înțelegere a aspectelor vieții, ca experiență, ca posibilități, ca putere de acțiune, ca înțelepciune, ca forță de a iubi. Puterea de a percepe viața este mai cuprinzătoare, mai bogată, mai completă, mai profundă și mai elevată.

Dacă viața capătă asemenea nuanțe în urma unor interacțiuni amoroase, aceasta arată că s-a produs o fructificare pe verticală.

Nu întâmplător, simbolul creștinismului este crucea. Ea este compusă din două linii, una orizontală, care este însă mai scurtă, și una verticală care este mai lungă. Cea verticală este mai lungă pentru că ea reprezintă ceea ce este mai important, esențial chiar pentru evoluția omului. Este necesar ca cel care dorește să evolueze să acorde mai mult timp și o mai mare importanță dezvoltării pe verticală. Dezvoltarea pe verticală este ca un ascensor: ea ne permite accesul liber și nestingherit la orice nivel dorim. Nimeni și nimic nu ne poate bloca pe un nivel orizontal, pentru că noi avem acces la butoane și putem decide oricând că a sosit timpul pentru a merge la alt nivel. Este instrumentul esențial pentru a urca, nivel după nivel, tot mai sus, literalmente până la Dumnezeu.

Intențiile bune, constructive, de aprofundare a relației cu sine însuși și cu ființa iubită pot face din experiența erotică o veritabilă cale de evoluție spirituală. Pentru a reuși să experimentăm erotismul pe verticală este necesar să iubim iubirea, să fim îndrăgostiți de viață și de Dumnezeu, să avem un dor nestăvilit în suflet pentru El, să vedem în femeie / bărbat o ființă sacră căruia, cu mult curaj, suntem capabili să îi acordăm cu o deplină încredere inima și iubirea noastră.

Comentarii

Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *