- Am făcut voluntariat.
- Yoga.
Pentru mine yoga este sfântă. Yoga este stilul meu de viață. Prin ea am învățat că nimic nu este întâmplător, că totul este așa cum trebuie să fie. Datorită ei am învățat să îmi las inima să bată în același ritm cu inima universului. Tehnicile pe care le cunosc m-au ajutat foarte mult să rămân într-un echilibru interior, să fiu foarte lucidă și atentă la gândurile pe care le am și să pot să le hrănesc doar pe cele pozitive, constructive.
Am aprofundat relația cu Dumnezeu prin dialogul continuu pe care îl purtam în sufletul meu cu El. Nu am dat frâu liber unor dialoguri interioare fără direcție sau unor monologuri pe care le aveam în imaginația mea cu bărbatul de care tocmai mă despărțisem, ci am ales să îi vorbesc mereu lui Dumnezeu în sufletul meu pentru că în acest mod, în fața Lui mă prezint cu onestitate, sinceritate, dorința de a-mi rezolva problemele și de a fi un om mai bun. În relația cu El am căutat mereu să aflu Adevărul acțiunilor și alegerilor mele, motivul pentru care uneori am acționat de neînțeles pentru cei din jurul meu. Lui pot să-i spun totul.
- Am acordat o mai mare atenție activităților care mă împlinesc și care mă fac fericită.
Am fost atentă să fiu într-o formă fizică bună. Nu am lăsat în nicio zi stacheta jos: mi-am sărbătorit trupul și l-am acoperit cu cele mai sănătoase creme, i-am dăruit cele mai frumoase haine, parfumuri fine, mâncărurile lui preferate. Mă comportam cu mine așa cum m-aș comporta cu un bărbat pe care îl ador. Mi-am oferit flori care să-mi zâmbească în fiecare dimineață.
- Imediat după ce s-a produs despărțirea, am investit în câteva lucruri de care eram sigură că îmi vor susține procesul regenerării afective și mentale.
- Afrodisiace.
Am acționat pe mai multe căi: în primul rând ca stare de spirit – să fiu eu un afrodiziac pentru mine însămi – asta înseamnă să îmi accept și să îmi iubesc feminitatea, senzualitatea, dorințele. Practic: am continuat relația de strânsă prietenie cu lenjeria intimă sexy purtată atât pe sub haine când ieșeam în oraș, dar și când eram singură în casă. Cu perseverență am luat și iau în continuare plante afrodisiace (sub formă de pulbere sau suplimente nutritive) cum ar fi: maca, ginseng, angelică, ginkgo biloba, busuioc, salvie și alte 3 amestecuri de plante care favorizează apariţia stărilor de calm profund, de claritate mentală, încredere şi optimism.
Plantele afrodisiace au ca efect nu doar trezirea dorinței erotice ci și armonizarea ei. Ele conferă efervescență și dinamism lăuntric, relaxează, înlătură blazarea, neîncrederea, revigorează atât mental cât și psihic și fizic.
- Iertarea.
Iertarea este un proces continuu. Spuneam mai sus că imediat după despărțire nu am putut nici să mai scriu aici. După ce am început în mod conștient procesul iertării de sine și asumării greșelilor pe care le-am făcut, fără a mă critica sau judeca, ci prin a le accepta ca un câștig de experiență, m-am ușurat de o povară foarte greu de dus.
Unii dintre noi am fost educați să ne raportăm la orice experiență care nu a mai mers de la un punct, ca la o relație ratată, dar orice relație care nu a funcționat așa cum ne doream, ne formează într-un fel sau altul, și depinde mereu de noi dacă facem din ea „un eșec” sau „un succes” din punct de vedere al evoluției personale.
Pe lângă iertarea de sine, este și procesul iertării celuilalt. Dacă separarea este dificilă (și sunt multe persoane care muncesc să o facă dificilă – pentru că nu vor să își învețe lecțiile și proiectează pe celălalt toată vina și frustrarea), atunci și iertarea poate fi plină de provocări.
Ce am făcut eu? De fiecare dată când eram pe punctul de a reacționa la manifestările sale, mă cufundam în iubirea pe care o aveam în suflet. Și în blândețe. M-a ajutat mult să mă raportez la el ca la un copil. O mamă își iartă copilul când greșește. Am avut mereu în vedere că el are drumul său și lecțiile sale de învățat, care sunt diferite de ale mele. I-am dat drumul.
Ce facem în momentele critice care apar cu preponderență imediat după separare? Când te copleșește un vulcan de emoții care te conectează direct la el și la relația voastră?
Eu le-am acceptat. Nu am fugit de ele. Le-am pătruns. M-am dus cu totul înspre ele, în inima mea. Dar m-am focalizat doar pe iubire. M-am bucurat de sentiment, dacă de persoană și de relație nu mai era cazul.
Acum mulți ani am citit o carte de Anna Gavalda – „O iubeam”. M-a impresionat atunci foarte mult ceea ce ea a scris despre durerea celui care pleacă:
„Pot să-i simt încă atingerea ușoară pe gât. Vocea, căldură lui, mirosul pielii, totul e la locul lui… E de ajuns să te gândeșți. Oare după cât timp uiți mirosul celui care te-a iubit? Și când încetezi la rândul tău să-l mai iubești? Se tot vorbește de durerea celor care rămân, dar te-ai gândit vreodată la durerea celor care pleacă?… Durerea celor prin care vine nenorocirea… Cei care rămân sunt plânși, consolați, dar cei care pleacă?… Curajul celor care dimineață se privesc în oglindă și articulează răspicat, numai pentru ei, aceste cuvinte: „Am dreptul să greșesc?”. Doar cuvintele astea… Curajul să-ți privești viața în față, să nu vezi în ea nimic potrivit, nimic armonios. Curajul de a face praf totul, de a distruge totul… din egoism? Din egoism pur? Și totuși, nu… Atunci ce e? Instinct de supraviețuire? Luciditate? Frica de moarte? Curajul de a te înfrunta. Măcar o dată în viață. De a te înfrunta, pe tine. Pe tine însăți. Numai pe tine. În sfârșit. „Dreptul de a greși”, e o expresie scurtă, un crampei de frază, dar cine să ți-l dea? Cine în afară de tine?”
Este dureros în orice situație te-ai afla. Nu iubirea doare, așa cum spuneam mai sus. Iubirea vindecă. Ceea ce doare este lipsa iubirii. Sau dorul apăsător și egoist de cealaltă ființă. Dar dacă îl iubești cu adevărat și ești conștientă că între voi e mai mult chin decât fericire, îi dai drumul să plece. Sau îl gonești. Cineva a zis o dată că e mai bun de mii de ori un sfârșit de chin decât un chin fără de sfârșit. Eu am continuat prea mult timp această relație nefuncțională de frică să nu sufăr în momentul despărțirii. Eram atașată de ideea greșită cum că în acest fel am stabilitate și siguranță în viața mea. După ce am hotărât să plec, am descoperit că perioadele de solitudine pot fi foarte împlinitoare. Te redescoperi pe tine cu noi nuanțe, îți descoperi noi valențe, ceea ce produce multă fericire. Iar stabilitatea și siguranța vine din interior spre exterior: cu cât ești mai centrată în inimă, în iubire, în profunzimea ființei tale, cu atât ești mai stabilă în fericire. Pe lângă aceasta, urmând tot procesul de mai sus, mi-am resetat în totalitate viața.
În filmul „No mires para abajo” apare o replică foarte inspirată: „În întreaga ta viață vei fi nevoit să îți iei rămas bun. Dar nu lăsa ca asta să te îndepărteze de iubire.” Am mai spus și în alte articole: iubirea poate exista fără ca o relație să existe, și în același mod, dar mai nefericit, există relații și fără să existe iubire. Deci principala noastră relație ar trebui să fie cu iubirea: să o hrănim constant în sufletul nostru fie că suntem sau nu într-o relație de cuplu, împlinitoare sau nu, la începutul promițător al unei povești de iubire, sau imediat după sfârșitul său.
foto: Alin Ciprian
1 Comentează
Minunat articolul, Lori draga! Se simte ca ai alchimizat frumos acel moment din viata ta, astfel incat, mereu aduci atata valoare in vietile noastre! Multumim!
Adaugă un comentariu