Majoritatea dintre noi ne dorim ca înainte de a rezerva locația unde va avea loc marele eveniment să avem deja martorii jurămintelor pe care le facem pentru tot restul vieții. Pentru a putea face acest lucru, prima dată trebuie să vă gândiți la oamenii care v-au fost alături până acum.
Trebuie să îi alegeți cu grijă pentru că nu îi veți alege doar pentru câteva ore ci pentru o viață întreagă.
Căutați în jurul vostru o familie cununată de preot pentru care să aveți nu doar prietenie ci și respect.
Această familie trebuie să vă fie un bun exemplu, nu pentru starea lor financiară ci pentru valorile lor ca oameni, pentru felul în care se comportă unul cu altul și pentru experiența de viață pe care au dovedit-o în situații complicate.
Nașii aleși de voi vor fi oamenii care vă vor sfătui atunci când veți avea probleme, la ei veți găsi ajutor și înțelegere.
Înainte de ai alege, țineți cont de următoarele lucruri:
– cât de disponibili sunt;
– cât de apropiați sunt de voi;
– cât de bine vă cunosc;
– cât de des vă sună;
Atunci când vă alegeți nașii de nuntă trebuie să le oferiți un cadou simbolic, nu trebuie neapărat să fie ceva foarte valoros. În general mirii vor oferi nașilor un cadou mai consistent înainte sau după nuntă.
Nașii nu participă la organizarea nunții voastre cum ar fi alegerea locației, foto-videografului, formației de muzică sau dj-ul, alegerea verighetelor… În schimb ei trebuie să aibă grijă ca în ziua nunții să existe turta miresei, voalul, basmaua sau pălăria pentru dezgătitul miresei precum și un cadou pentru tinerii căsătoriți.
În mod normal nașii trebuie să ia mireasa de acasă dar nu toate miresele doresc asta, unele preferă ca nașa să fie prezentă la gătitul miresei. (cum am vrut eu)Regulile cu privire la îndatoririle nașilor în cadrul ceremoniei religioase sunt:
-prima care intră în biserică este nașa la brațul mirelui urmând ca mireasa să intre la brațul nașului;
– nașii vor sta lângă miri pe tot parcursul ceremoniei religioase;
Singura cerință a Bisericii Ortodoxe este ca nașii să fie cununați religios și de aceeași religie cu mirii.
Un lucru foarte important de care trebuie să țineți cont: a fi nași presupune câteva obligații financiare pe care nu toate cuplurile le pot îndeplini. Astfel, dacă alegeți un cuplu iar acesta refuză din motive financiare, nu trebuie să o luați personal. Trebuie să îi înțelegeți și să nu vă supărați pe ei, nu toate cuplurile își pot permite această cheltuială.
Invitația de a fi nași este considerată o mare onoare dar trebuie acceptată doar dacă nașii pot fi cu adevărat un exemplu pentru viitorii miri.
Nașii au anumite îndatoriri care nu trebuie neapărat respectate dacă viitorii miri nu doresc asta sau nașii nu au posibilitățile financiare necesare:
- nașul plătește taxa pentru cununia religioasă;
- nașa cumpără voalul, basmaua pentru dezgătit, buchetul miresei și lumânările (în unele zone mirele cumpără ambele buchete);
-
nașii stau la aceeași masă cu mirii la nuntă – la masa de prezidiu. Aici stau mirii alături de nași și copiii acestora, însă nu este exclusă nici varianta miri- nași-părinți sau miri- domnișoare de onoare, acestea fiind foarte des utilizate în alte țări.
Nașii sunt părinții spirituali care, în cadrul cununiei religioase, ajutați de preot, pun verighetele pe degetele mirilor și cununiile pe cap.
Contează foarte mult cum comunicați cu viitorii voștri nași, doar împreună veți lua deciziile cele mai bune. Sunt mulți care vor dori să îndeplinească toate atribuțiile lor ca nași, dar o parte din ei nu vor dori să se implice foarte mult și voi trebuie să respectați acest lucru dacă vi-i doriți ca nași.
Discutați cu ei și hotărâți împreună ceea ce ține de îndatoririle lor și cât de mult vor să se implice. Comunicarea este cel mai important factor în relația voastră cu nașii.
Alegeți să vă fie nași oamenii care credeți că vă vor fi aproape tot restul vieții, la bine și la greu. Ei merită respectul vostru dar nu uitați că și voi trebuie să fiți respectați de ei!
Recomandarea mea pentru voi este să vă alegeți o singură pereche de nași pe care să îi respectați, cu care să aveți o relație frumoasă și care să vă ajute cu adevărat în viața duhovnicească și de familie. Dar nu pot să spun că e neapărat o greșeală dacă veți avea mai multe perechi de nași. Depinde foarte mult ce fel de relații de prietenie aveți și cât de legați sunteți de ei.
Dacă nu ai ales încă tematica nunții, te poți inspira din acest articol! Am scris de asemenea și despre alegerea machiajului de mireasă , a buchetului de mireasă și am adunat într-un articol câteva criterii de care este indicat să țineți cont atunci când alegeți locația nunții. Despre alegerea rochiei de mireasă puteți citi aici și aici! Te întrebi de ce să alegi o nuntă restrânsă? Motivele le găsesți aici!
Mult succes la pregătiri, dragile mele! Pentru discuții, dezbateri și sfaturi personalizate, vă așteptăm pe grupul nostru de pe Facebook.
Adaugă un comentariu