Dorința erotică poate exista sub mai multe forme, diferite între ele prin nuanțele cu care se manifestă:
1. Dorința pur sexuală: este descrisă de instinctul sexual, de excitare, de nevoia de calmare a tensiunii sexuale. Aceasta poate fi îndreptată sau nu, asupra unei persoane specifice și poate fi sau nu, însoțită de sentimente mai elevate cum ar fi afecțiunea, tandrețea, iubirea și în aceste cazuri se transformă în:
2. Dorința erotică: care reprezintă un melanj dintre dorința sexuală, senzualitate, fascinație, libertate, entuziasm. Când apare această dorință, a face dragoste devine o artă.
3. Dorința tandră: aceasta este suplă, lejeră, plină de rafinament, de afecțiune și tandrețe. Ea cuprinde o mai mare gamă de posibilități de împlinire. Cei care o trăiesc sunt detașați și împliniți fie că fac dragoste cu penetrare, doar se mângâie erotic reciproc, sau pun în practică diferite jocuri erotice inedite.
4. Dorința violentă: este cea care apare ca răspuns, ca un remediu sperat, a unor temeri, angoase, gelozii, îndoieli. Ea apare atunci când unul dintre parteneri trăiește, de exemplu, îndoiala că este înșelat sau că nu mai este suficient de bun, și se năpustește asupra celuilalt ca să-și descarce angoasele, să-și valideze bărbăția sau feminitatea, să-și caute o vindecare la rana pe care o are. De multe ori, adoarme imediat după actul sexual, iar celălalt (“obiectul folosit”) se simte frustrat, agresat și poate chiar furios. Dar dacă cel din urmă înțelege mecanismul, poate simți pentru cel iubit, răpus de această dorință violentă, instinctuală, foarte multă compasiune.
5. Dorința pasivă – se remarcă atunci când proiectezi nevoile tale asupra celuilalt și îți dorești ca el să aibă grijă de tine, ca și cum ai fi un bebeluș: să primești, fără a oferi nimic în schimb. Dacă aceasta variază cu dorințe active, de împlinire a celuilalt, ea poate fi cu ușurință acceptată de ființa iubită.
6. Dorința jucăușă, veselă, ușor copilărească, ce ține de fantezii, de descoperirea celuilalt prin ochii curioși ca a unui copil. Ea se manifestă prin jocuri delicioase, prin zâmbete șugubețe, prin dans, etc.
7. Dorința pasională care se manifestă ca o “luptă” corp la corp, prin mușcături, trageri, împingeri, etc. Se poate exprima ca un joc activ, energic, frenetic. Este important să fim atenți la mimica feței și la răspunsurile trupului, pentru a nu răni, strânge prea tare, pentru ca jocul să fie și să rămână un act plăcut, excitant, împlinitor.
8. Dorința profundă: apare atunci când erotismul este cunoscut și ca o modalitate profundă de fuziune, de contopire între cele două suflete, de cunoaștere autentică a ființei iubite prin intermediul actului sexual. Ea este intensă, cere dăruirea totală de sine, maturitate, abandon, acceptare deplină a celuilalt. Atunci actul sexual se transformă în meditație, în rugăciune. Erotismul devine o poartă către transcendență.
Partea a 3a a articolului o puteți citi aici.
Partea a 5a a articolului este aici.
Citește și:
Dorința sexuală – de unde apare, cât durează, ce facem cu ea? -1-
Dorința sexuală – tipuri de răspuns la dorința celuilalt -2-
Dorința sexuală – De ce dispare dorința erotică în cuplu? -3-
Despre dorința sexuală – Câte tipuri de dorințe există? -4-
Dorințele sexuale – cum putem trezi și menține dorința erotică? -5-
Adaugă un comentariu