Primul lucru înainte de a intra în rândul oamenilor căsătoriți este cununia civilă. Aceasta se poate oficia în orice perioadă din an. Ora și data oficierii cununiei civile se stabilește de către ofițerul de stare civilă, în funcție de programul serviciului dar și de dorințele voastre.
Vârsta minimă pentru cuplurile care doresc să se căsătorească este 18 ani.
Dacă doriți să vă căsătoriți civil mai întâi trebuie să pregătiți actele. Acestea se depun la Primăria sectorului sau orașului de care aparțineti. Actele includ o serie de analize obligatorii necesare pentru completarea actului prenuptial și actele de identitate.
Analizele obligatorii pentru cununia civilă se fac la medicul de familie de care aparțineti:
– analize de sange pentru testul HIV și sifilis;
– radiografie pulmonara.
Medicul de familie trebuie sa completeze certificatul prenuptial (medical) și să scrie „apt pentru căsătorie ”.
Actele necesare pentru cununia civilă sunt:
● Certificatele de naștere originale și copii după acestea;
● Certificatele medicale prenuptiale;
● Actele de identitate originale si copii după acestea, valabile la data încheierii căsătoriei;
● 2 timbre fiscale în valoare de 1 RON.
Persoanele care nu sunt la prima căsătorie trebuie să aducă și aceste acte:
● Sentința definitivă de divorț în două exemplare (copii legalizate) dacă persoanele sunt divorțate;
● Certificatul de deces original și copie legalizată dacă persoanele au rămas văduve;
● Atunci când din căsătoria anterioară au rezultat copii care sunt în îngrijirea soțului sau a soției care se recăsătorește, se vor prezenta certificatele de naștere originale și copii după acestea.
La dorinţa viitorilor soţi, oficierea căsătoriei poate fi efectuată contra plată: în mod solemn; în afara oficiului stare civilă; în afara programului de lucru şi în zile de odihnă.
Taxa de stat pentru serviciul de înscriere este de 20 de lei.
Persoanele care au domiciliul în străinătate trebuie să prezinte, în plus, următoarele acte:
● Pașaportul cetățeanului străin, cu viza valabilă cel puțin de la depunerea actelor până la oficierea căsătoriei;
● Certificatul de naștere în original și traducerea legalizată la un notar public;
● Declarație de la un notar în care trebuie să fie trecute datele de stare civilă, precizând dacă persoana respectivă a mai fost sau nu căsătorit(a). În caz de divorț se va prezenta și sentința de divorț în original și copie legalizată.
● Dovada emisă de misiunile diplomatice sau oficiile consulare din România prin care rezultă îndeplinirea condițiilor de fond cerute de legea lor națională pentru încheierea căsătoriei în România.
Actele se vor depune la Starea Civilă cu maxim 14 și minim 10 zile înainte de data la care vreți să aibă loc cununia civilă. Certificatul prenupțial trebuie să fie datat cu ziua în care depuneti actele la primărie, deoarece este valabil doar 14 zile de la data eliberării lui de către medicul de familie.
Căsătoria se poate încheia doar în locul în care unul dintre soți are domiciliul stabil.
După oficierea căsătoriei există trei posibilități de schimbare a numelui:
1. Fiecare soț își păstrează numele de dinaintea căsătoriei;
2. Ambii soți vor purta numele unuia dintre ei;
3. Soții vor purta ambele nume reunite. După oficierea cununiei civile, în cazul în care vă schimbați numele, ofițerul stării civile vă va tăia buletinul. Acesta va mai rămâne valabil timp de 15 zile doar pe teritoriul țării.
Dacă urmează să plecați din țară imediat după cununie este bine să aveți un pașaport, chiar dacă pentru a intra în țara respectivă nu este necesar.
Cununia civilă se face în orașul sau sectorul în care unul dintre viitorii soți are domiciliul stabil.
La cununia civilă este obligatoriu să fie prezente minim două persoane în afară de voi doi și ofițerul stării civile. Aceste două persoane sunt martorii voștri de cununie. Nu conteaza sexul, cetățenia, religia, gradul de rudenie sau starea civilă a martorilor. Aceștia trebuie să fie majori și să aibă la ei cărțile de identitate în original.
Atunci când ajungeți la primărie trebuie să așteptați să fiți strigați. Voi sunteți primii care întră, urmați de cei doi martori și apoi restul invitaților. După ce ofițerul stării civile vă declară căsătoriți, trebuie să semnati într-un registru cu noul nume sau cu cel vechi, în funcție de ce veți alege. După ce ați semnat vi se va înmâna certificatul de căsătorie.
Lista cu tot ceea ce ne trebuie pentru a pregăti nunta, o găsiți aici. Am notat aici când nu se fac nunți în 2018 și 2019. Despre alegerea bijuteriilor pentru nuntă, te invit să citești aici. Dacă dorești să știi de ce trebuie să ții cont când alegi accesoriul de păr potrivit pentru mireasă, deschide acest articol. Dacă nu ai ales încă tematica nunții, te poți inspira din acest articol! Am scris, de asemenea, și despre alegerea machiajului de mireasă, a buchetului de mireasă și am adunat într-un articol câteva criterii de care este indicat să țineți cont atunci când alegeți locația nunții. Despre alegerea rochiei de mireasă puteți citi aici și aici! Te întrebi de ce să alegi o nuntă restrânsă? Motivele le găsesți aici! Despre ce trebuie să ținem cont când alegem nașii de nuntă și care sunt îndatoririle lor – găsiți în acest articol! Am adunat aici idei și sfaturi pentru alegerea tortului de nuntă. Dacă vei fi domnișoară de onoare, află de aici ce va trebui să faci în timpul nunții!
Mult succes la pregătiri, dragile mele! Pentru discuții, dezbateri și sfaturi personalizate, vă așteptăm pe grupul nostru de pe Facebook.
Adaugă un comentariu