Inchide
Sună-ne +40 735 141 751
Rămâi conectat:

Organizarea nunții pe etape lunare

foto: www.hollylouwerse.com

Organizarea unei nunți nu este deloc un lucru ușor, dar fără îndoială rezultatul final va fi unul de excepție în cazul în care reușiți să vă ocupați de toate detaliile. În lista voastră pentru organizarea nunții puteți include multe lucruri speciale pentru ca nunta voastră trebuie să fie specială și unică, cu propriul vostru stil.

Cu minim 1 an înainte:

1. Stabilirea bugetului

Bugetul este cel mai important aspect al nunții. El poate fi alcătuit din propriile voastre economii sau din ajutorul financiar al rudelor sau părinților. Sfatul meu pentru viitorii miri este să așteptați până veți strânge suma cu care veți putea să vă plătiți nunta.

2. Lista de invitați

Încercați să faceți o listă provizorie cu numele celor care doriți să participe la nunta voastră. Astfel veți ști ce locație veți alege, să nu fie prea mare dar nici să nu fie suficient spațiu între mese sau pentru ringul de dans.

3. Alegerea unui wedding planner

Dacă nu aveți timp suficient pentru organizarea nunții puteți alege cu încredere un organizator sau o firmă de organizări de nunți. Ei se ocupă zilnic cu așa ceva și știu cum să facă față tuturor situațiilor organizatorice. Voi trebuie doar sa le oferiți toate informațiile necesare pentru a-și face datoria.

4. Alegerea locației /restaurantului/firmei de catering

În funcție de numărul aproximativ de invitați, trebuie să rezervați sala/restaurantul/locația și să semnati contractul. Puteți alege felurile principale de mâncare, iar pentru amănunte și eventuale modificări puteți stabili o altă întâlnire cu managerul înainte de nuntă. Dacă veți alege să faceți nunta în aer liber trebuie să angajați o firmă de catering. Atunci când plătiți avansul pentru rezervarea locației, cereți o confirmare în scris a avansului cu ștampila și condițiile locației pentru a nu avea surprize neplăcute că mai trebuie să plătiți ceva în plus înaintea nunții.

5. Stabilirea datei nunții

Trebuie neapărat să vă acordați timp pentru organizarea nunții astfel veți putea găsi cele mai bune oferte pentru serviciile necesare dar veți fi și mai puțin stresați dacă veți începe din timp planificarea.

6. Alegerea muzicii: un DJ sau o formație

Trebuie să alegeți din timp pe cei care se vor ocupa de muzică. Înainte de a semna contractul trebuie să studiați cu atenție piața muzicală și alegeți ceea ce vă doriți: lăutari, formație muzicală, artiști consacrați sau DJ.

7. Alegerea echipei foto-video

Neapărat trebuie să optati pentru calitate și seriozitate. Înainte de a semna contractul cu ei trebuie să cereți recomandările celor care au lucrat cu această echipă.

8. Alegerea echipei profesionale pentru artificii și fumul greu din timpul primului dans al mirilor.

9. În funcție de zona unde locuiti și dacă se practică acest obicei puteți contacta un maestru de ceremonii.

Stabiliți împreună ce așteptări aveți de la el și semnati un contract pentru a vă ajuta în ziua nunții.

10. Dacă doriți momente artistice gen trupa dansatori, un cântăreț special, magician, stand up comedy…

…trebuie să semnati un contract și să dați un avans.

11. Alegeți tema nunții și culorile voastre preferate

Aceste lucruri sunt foarte importante și contribuie la aspectul evenimentului vostru.

Cu minim 6 luni înainte : 

1. Alegerea bisericii
Viitorii miri aleg biserica și preotul care le va oficia căsătoria. Trebuie să mergeți la biserică pentru a putea rezerva data și ora pentru oficializarea cununiei religioase. Fixați împreună cu preotul data și ora evenimentului.
2. Alegerea nasilor, domnișoarelor și cavalerilor de onoare
Mergeți în vizită la cei care vă doriți să vă fie părinți spirituali, cu un cadou semnificativ și stabiliți dacă și ei își doresc același lucru. Stabiliți de comun acord cu partenerul vostru cavalerii și domnișoarele de onoare. Vorbiți cu aceștia și verificați dacă doresc să vă fie alături pe toată perioada evenimentului.
3. Căutarea pantofilor, rochiei de mireasă și costumul mirelui
Mergeți și probaţi diverse modele, materiale până veți găsi stilul care doriți să vă reprezinte. Trebuie să țineți cont de tema aleasă pentru a evita nepotriviri cu stilul nunții.
4. Cumpărați sau dați comandă de rochia de mireasă.
Mare atenție, comanda poate dura între 2 luni și 6 luni în funcție de modelul ales de voi.
5. Faceți programari și plata în avans pentru coafura, makeup-ul, manichiura și pedichiura pentru ziua nunții.
Cu 5 luni înainte:
1. Închirierea unei mașini pentru transportul mirilor: mașină de epocă, limuzină sau trăsură
Oricare dintre aceste mijloace de transport ați alege trebuie să plătiți avansul și să semnati un contract pentru a vă fi menținută rezervarea.
2. Dați comandă de invitații și alegeți textul
Acestea pot fi comandate în funcție de tema și culorile alese de voi. Puteți opta pentru un text cu umor sau unul clasic, important este să fie scrise data, locul, ora la care va avea loc evenimentul și numărul vostru de telefon pentru ca invitații să poată confirma participarea la eveniment!
Cu 4 luni înainte:
1. Cumpărați costum, pantofi, cămăși, butoni, lavaliera/cravata/papion pentru mire
2. Căutați un coregraf…
…și mergeți împreună cu viitorul soț cu melodia aleasă de voi la câteva ședințe pentru a pregăti “dansul mirilor”. Acesta este primul vostru dans ca soț și soție, trebuie să fie cel mai special dans al vostru. În funcție de preferințele voastre puteți alege să plătiți un coregraf sau să învățați pașii singuri.
3. Alegeți destinația pentru luna de miere și rezervați biletele pentru aceasta
Înainte de a rezerva este bine să verificați valabilitatea buletinelor de identitate și a pașapoartelor.
Cu 3 luni înainte:
1. Mergeți la probă pentru rochia de mireasă
Verificați orice detaliu al rochiei pentru a avea siguranța că totul este așa cum vă doriți.
2. Cumpărați pantofii, ciorapii, lenjeria intimă, jartiera si celelalte accesorii necesare nunții:
Verighetele, bijuteriile miresei: ( accesoriu pentru păr, colier, brățară, cercei…)
3. Dacă doriți să oferiți mici cadouri invitaților…
…prin care să le mulțumiți pentru participare este timpul să alegeți mărturiile: să dați comandă sau să le confecționati voi. (depinde de fiecare zonă, nu sunt obligatorii aceste mărturii)
4. Stabiliți o nouă întâlnire cu managerul restaurantului și cu bucătarul șef pentru a alege meniul.
5. Dacă nu aveți incluse în meniu băuturile este timpul să căutați un furnizor pentru a le putea cumpăra.
6. Mergeți la cofetăria aleasă din recomandările primite și dați comandă de tort ( machetă cu mini prăjituri) și candy bar.
7. Puteți cumpăra rochiile domnișoarelor de onoare și papioanele cavalerilor de onoare.
În funcție de preferințele voastre, acestea pot fi asortate cu rochia de mireasă și tema nunții.
Cu 2 luni înainte:
1. Cumpărați și inscripționati verighetele (dacă doriți să scrieți data nunții, numele vostru sau un text care vi se potrivește).
Încercați să aveți răbdare și să le alegeți cu grijă pentru că le veți purta tot restul vieții. Verighetele trebuie sa fie confecționate dintr-un metal rezistent (aur alb sau galben, argint, platină, paladium, titan, etc.), care nu se deteriorează ușor.
2. Puteți suna să vă faceți o programare pentru probele la makeup și la coafat.
3. Începeți să trimiteți invitațiile celor plecați în străinătate dar și persoanelor din țară care doriți să vă fie alături la eveniment.
Vă recomand ca ultima invitație să fie înmânată cu cel puțin 4-5 săptămâni înaintea nunții. Persoana care primește invitația trebuie să răspundă, să mulțumească și să spună dacă poate veni sau nu.
4. Cumpărați paharele mirilor și ale nasilor.
5. Puteți realiza probele pentru coafat și make-up.
Cu 1 lună înainte:
 
1. Pobați rochia de mireasă cu toate accesoriile.
Doar așa vă veți da seama dacă accesoriile se potrivesc cu aspectul general.
2. Puteți merge la un salon de înfrumusetare pentru o curățare corespunzătoare a tenului.
3. Rezervați loc de cazare și transport pentru invitații care vin din alte orașe.
4. Sunați pentru o programare pentru mire la tuns, aranjat, pensat, bărbierit.
Cu 3 săptămâni înainte:
1. Programați o întâlnire cu persoana care se va ocupa de decorul locației și de aranjamentele florale din ziua nunții…
…și stabiliți ce flori veți alege pentru buchetul miresei, buchetul nasei, buchetele domnișoarelor de onoare(opțional), cocardele pentru invitați, florile pentru decorarea bisericii(opțional) , florile si elementele pentru decorarea restaurantului: cutia pentru dar, huse scaune, fețe de masă, aranjamente și lumanati pentru masa de prezidiu, panoul pentru colțul foto si celelalte elemente decorative.
2. Informați-vă care sunt actele necesare pentru cununia civilă și pentru cea religioasă.
(certificatul prenuptial, analize medicale cerute de medicul de familie, adeverința dată de medicul de familie, timbrul judiciar, copii după buletinele de identitate și certificatele de naștere, etc.). Depuneţi actele la Primărie pentru cununia civilă, cu exact 10 zile înainte de data stabilită. Vă trebuie 2 martori cu buletinele de identitate la ei. Trebuie să cumpăraţi șampanie şi prăjituri (bomboanele) pentru invitații voștri prezenți la cununia civilă.
Cu 15 zile înainte:
1. Sunați pentru confirmarea invitaților pentru a putea afla exact numărul total de oaspeți.
2. Ocupați-vă cu aranjarea invitaților la mese.
Stabiliți locul invitaților în așa fel încât să se cunoască între ei. După ce ați decis la ce masă va sta fiecare, trebuie să vorbiți cu organizatorul vostru de nuntă să realizeze meniuri, plicuri pentru dar și un panou cu numerele meselor și cu numele invitaților. Atunci când oaspeții vor ajunge la nuntă își vor putea găsi ușor locurile.
3. Cumpărați o cutie sau o pernuta pentru verighete.
4. Cumpărați cadoul nașilor.
Cu 10 zile înainte:
1. Probați prin casă noii pantofi.
Atât mirele cât și mireasa trebuie să îi purtați pentru a vă acomoda cu noua încălțăminte.
2. Sunați la restaurantul sau firma de catering și comunicați-le numărul exact de persoane pentru meniuri.
3. Dacă doriți să organizați petrecerea burlacilor și a burlacitelor este timpul să o faceți!
După atâta planificare vă puteți bucura de puțină distracție. După aceste petreceri veți fi mai relaxați.
4. Puteți face o programare la coafor pentru a vă putea tunde și vopsi în nuanța dorită, pentru ultima oară înainte de nuntă.
5. Sunați furnizorii care sunt implicați în realizarea evenimentului vostru pentru o ultimă verificare.
Doar așa puteți fi siguri dacă totul decurge conform planului.
6. În ultima săptămână puteți face o programare pentru a merge la masaj și trebuie neapărat să dormiți suficient.
Cu 2 zile înainte:
1. Mergeți la un salon de înfrumusetare pentru pensat, manichiura, pedichiura și epilat.
2. Verificați rochia de mireasă, costumul mirelui și accesoriile.
Este bine să le aveți la îndemână și să nu vă îngrijorați că nu găsiți lucrurile de care aveți nevoie în ziua nunții.
3. Faceți o listă cu serviciile ce urmează a fi achitate după nuntă.
Dacă aveți deja banii îi puteți număra și pregăti în plicuri cu numele fiecărui furnizor în parte.
Cu o zi înainte:
1. Verificați aranjarea la mese si decorațiunile.
2. Stabiliți cu părinții, nașii și cuplurile de onoare programul pentru ziua următoare.
3. Sunați echipa foto-video, formația, persoana care v-a închiriat mașina și comunicați-le ora și locul de întâlnire din ziua nunții.
Ultimele pregătiri:
1. Pregătiți trusa de urgență(lucrurile care veți avea nevoie în ziua și noaptea nunții):
o pereche de pantofi comozi, plasturi, ac cu ață albă și neagră, foarfecă,ace de siguranță, șervețele umede și uscate, parfum, deodorant ,medicamente, absorbante… Trebuie să fiți pregătiți să întâmpinați orice problemă care ar putea să vă creeze un disconfort în ziua nunții.
2. Nu uitați de hidratare, atât în timpul organizării cât și la ședința foto și la petrecere.
3. În ziua nunții mâncati dimineața, indiferent cât de grăbiți și emoționați ați fi.
După nuntă puteți trimite mesaje de mulţumire invitaţilor pentru prezenţa lor la nuntă și trebuie să vă schimbaţi actele pe noul nume (dacă este cazul).
Am încercat să cuprind toată partea organizatorică. Chiar dacă pare o perioadă lungă de timp cu mult stres este cea mai deosebită perioadă din viața voastră. Toate aceste pregătiri se pot face și mai repede de datele propuse dar nu mai târziu.

 

Lista cu tot ceea ce ne trebuie pentru a pregăti nunta, o găsiți aici. Tot ce este necesar să știi despre cununia civilă găsești aici. Am notat aici când nu se fac nunți în 2018 și 2019. Despre alegerea bijuteriilor pentru nuntă, te invit să citești aici. Dacă dorești să știi de ce trebuie să ții cont când alegi accesoriul de păr potrivit pentru mireasă, deschide acest articol. Dacă nu ai ales încă tematica nunții, te poți inspira din acest articol! Am scris, de asemenea, și despre alegerea machiajului de mireasă, a buchetului de mireasă și am adunat într-un articol câteva criterii de care este indicat să țineți cont atunci când alegeți locația nunții. Despre alegerea rochiei de mireasă puteți citi aici și aici! Te întrebi de ce să alegi o nuntă restrânsă? Motivele le găsesți aici! Despre ce trebuie să ținem cont când alegem nașii de nuntă și care sunt îndatoririle lor – găsiți în acest articol! Am adunat aici idei și sfaturi pentru alegerea tortului de nuntă. Dacă vei fi domnișoară de onoare, află de aici ce va trebui să faci în timpul nunții!

Mult succes la pregătiri, dragile mele! Pentru discuții, dezbateri și sfaturi personalizate, vă așteptăm pe grupul nostru de pe Facebook.

Comentarii

Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *